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Latest update on GST Law: Information regarding GST on medicines, drugs, stents, implants supplied to In-

patients based on the Ruling given by Andhra Pradesh Authority for Advance Ruling. 
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GST on medicines, drugs, stents, implants supplied to In-patients 

Name of Applicant In re CMC Vellore Association 

Name of Court AAR Andhra Pradesh 

Appeal Number 03/AP/GST/2020 

Date of Judgement 17.02.2020 
 

Facts of the Case: 

M/s CMC Vellore Association is a non- profit organization governed by the Christian Medical College Vellore 

Association who provide health care services and categorized the patients as out-patients and In-patients for the 

administrative convenience. CMC is rendering medical services with professionals like doctors, nursing staff, lab 

technicians etc. Medicines, Drugs, stents, Implants etc. are supplied through pharmacy to inpatients under the 

prescription of the doctors which are incidental to the health care services rendered in the hospital. The out-patients 

are those who visit the hospital for routine check-ups clinical visits whereas the in-patients are those who are admitted 

in to the hospital for the required treatment. The in-patients are provided with stay facilities, medicines, consumables, 

implants, dietary food and other surgeries/ procedures required for the treatment. 
 

Questions on which Advance Ruling is sought: 

1. Tax liability on the medicines supplied to In-patients through pharmacy. 

2. Tax liability on the medicines, drugs, stents, implants etc administered to in-patients during the medical treatment or 

procedure. 
 

Observations: 

The supply of medicines and the consumables are integral part of the treatment extended to the in-patients by the 

hospital. Hence, we are of the opinion that the services rendered by the applicant is a composite supply as defined 

under section 2(30) of CGST Act, 2017 in which the principal supply is health care, being predominant and the supply 

of medicines, drugs, implants, stents, and Other consumables, come under ancillary supplies and accordingly tax 

liability has to be determined under section 8 of CGST Act, 2017, Since the entry of “Services by way of -a) health 

cure services by a clinical establishment, and authorised medical practitioner or para-medics;” at SI.No. 74 Heading 

9993 vide Notification no. 12/2017 -Central Tax (Rate) Date: 28.06.2017 is nil rated, the supply of medicines, drugs, 

implants, stents, and other consumables are exempted from liability under GST. 
 

Even the Circular No. 32/06/2018-GST (F.N0.354/17/2018-TRU) date: 12.02.2018 released on the approval of the 

CGST council 25th meeting clarifies the issue on the similar lines stating that the food supplied to in-patients is part of 

composite supply of health care and not separately taxable, whereas other supplies of food by a hospital to patients 

(not admitted) or their attendants or visitors are taxable. 
 

Judgement: 

The supply of medicines supplied to In-patients through pharmacy is not liable to tax, being a part of the composite 

supply of health care services under SI.No. 74 Heading 9993 vide Notification no. 12/2017 -Central Tax (Rate) Date: 

28.06.2017 which are nil rated. 
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