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Latest update on GST Law: Information regarding Pure consultancy services to Municipalities & Corporations are 

exempt from GSTbased on the Ruling given by KarnatakaAuthority for Advance Ruling. 
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Pure consultancy services to Municipalities & Corporations are exempt from GST 

Name of Applicant In re Vimos Technocrats Private Limited 

Name of Court AAR Karnataka 

Appeal Number KAR ARDG 52/2020 

Date of Judgement 09.10.2020 

Facts of the Case: 

The Applicant is a private limited company rendering pure consultancy services like project management consultancy services 

including construction, supervision, quality control, rejuvenation and development of lakes. Further applicant also involved in the 

preparation of detailed project report for pumping treated water, scientific landfill at Bengaluru quarries, construction of Raja Nala 

and Other development civil works etc. The Applicant is providing these services mainly to the Municipalities, Corporations (i.e. 

local bodies) and also to Government Departments and only in a few cases, a pure consultancy service is being provided to private 

parties. 
 

Questions on which Advance Ruling is sought: 

1. Whether pure consultancy services provided to the Municipalities and Corporations are exempt from GST as per the 

serial number 3 of the notification 12/2017-Central tax (Rate) dated 28.06.2017? 

2. Whether pure consultancy services provided to the private individuals is taxable? If yes, what is the rate of tax and 

relevant notification? 

3. Whether the input tax paid on the purchase of capital goods like furniture, computer, lab equipment’s, drone cameras, 

total station, auto level instruments, etc., and on certain services can be claimed to the extent of taxable supply of 

services? 
 

Contention of Applicant: 

The applicant submitted that any type of ‘pure services’ provided to Central Government or State Government or to a local 

authority in relation to any function entrusted to a Municipality under Article 243W of the Constitution is exempt from payment 

of tax as per notification 12/2017-Central tax (Rate) dated 28.06.2017. The applicant further submitted that the works undertaken 

by the applicant is neither works contract service nor composite supply involving any goods. The applicant is involved in the 

supply of ‘pure services’ only to the Corporations, Municipalities and Government Department falling under Article 243W read 

with Twelfth Schedule of the Constitution and falls under serial number 3 of the Notification referred to above and hence exempt 

from payment of GST. 
 

Observations: 

The work undertaken by the applicant reveals that he is providing majorityof his services to the BBMP and Government 

Departments and to the smaller extent to the private individuals.The work undertaken by the applicant reveals that he is providing 

majorityof his services to the BBMP and Government Departments and to the smaller extent to the private individuals.As per 

section 2(69) of CGST Act 2017 it is clear that the BBMP andSindhanur Municipality come under the definition of local 

authority and the service provided by the applicant to BBMP and Sindhanur Municipality is the service rendered to the local 

authority. 
 

Judgement: 

1. Pure consultancy services (without supply of goods) provided by the applicant to the Municipalities and Corporations(local 

bodies) and State Government Departments, as enumerated in the application, are exempt from GST as per the serial number 

3 of the notification 12/2017-Central tax (Rate) dated 28.06.2017? 

2. Pure consultancy services provided to the private individuals is taxable at 9% under CGST and 9% under SGST as per the 

entry No.21 of the Notification No. 11/2017 Central Tax (Rate) Dated 28/06/2017. 

3. Input tax paid on the purchase of capital goods like furniture, computer, lab equipment’s, drone camera, total station, auto 

level instruments, etc., and on certain inputs services shall be restricted to so much of the input tax as is attributable to the 

taxable supplies made by the applicant as per subsection 2 of section 17 of the CGST Act 2017. 
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